Sałatka śledziowa z kurkami
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe matjasy | 4 |
małe ogórki kiszone lub małosolne | 8 |
kurki | 4 spore garście |
masło | 3 łyżki |
jajka | 4 |
dymka | 2 |
śmietana | 300 ml |
cukier | szczypta |
sół | szczypta |
pieprz | szczypta |
czerwona papryka w proszku | szczypta |
Zaskakujące połączenie śledzi z kurkami smakuje znakomicie.
Śledzie namoczyć w mleku na 2 godziny. Jajka ugotować na twardo. Z dymek odciąć białe części i pokroić w plasterki. Zielone części pociąć w dłuższe kawałki. Ogórki pokroić w kostkę. Kurki oczyścić, większe pokroić. Białe części dymek zeszklić na maśle. Dodać kurki u usmażyć. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać śmietanę z cukrem, solą (delikatnie z solą, bo śledzie są słone) i pieprzem. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Wymieszać śledzie, ogórki i kurki ze śmietaną. Wyłożyć na talerze. Posypać zieloną dymką. Na wierzchu ułożyć jajka, oprószyć czerwoną papryką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.