Sałatka śledziowa z burakami

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe 4
ziemniaki 4
buraki 4
groszek 100 g
ogórki kiszone 4
śmietana 12% pół szklanki
majonez pół szklanki
sok z cytryny
sól
pieprz
Sałatka śledziowa z burakami zwane też śledziem pod pierzynką to ozdoba postnego stołu.

Buraki wyszorować, osuszyć. Każdy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 40 minut. Nakłuć widelcem i sprawdzić, czy są miękkie (czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości). Upieczone rozwinąć z folii, lekko ostudzić i obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach na  półtwardo. Groszek gotować 7  minut w wodzie z solą i cukrem (żeby nie stracił ładnego koloru). Buraki, ziemniaki, śledzie i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Ewentualnie posolić. Wstawić na noc do lodówki.

Wariant: dodać jabłko i/lub marynowane grzybki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.