Sałatka pomarańczowa
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomarańcze | 6 |
migdały w słupkach | 100g |
daktyle | 10 |
cynamon mielony | 1 łyżka |
cytryny | 2 |
cukier puder | 2 kopiaste łyżki |
mięta w listkach | do dekoracji |
Sałatka owocowa rodem z kuchni Maghrebu. Idealna jako deser i do ostro przyprawionych mięs.
Ściąć skórkę z pomarańczy. Pokroić na plasterki, rozłożyć na talerzach i oprószyć cynamonem. Daktyle pokroić drobno i posypać pomarańcze. Wycisnąć sok z cytryn i wymieszać z cukrem pudrem. Polać sosem sałatkę. Migdały uprażyć na złoto na suchej patelni. Posypać sałatkę migdałami tuż przed podaniem. Udekorować listkami mięty.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.