Gotować jajka 6 minut. Zalać zimna wodą, ostudzić. Pokroić chleb w kostkę. Rozgnieść ząbek czosnku. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z czosnkiem, dodać chleb i smażyć, aż grzanki będą złote. Umyć i wysuszyć sałatę. W misce wymieszać ocet i cukier. Dodać sól (ostrożnie , bo anchois są słone!). Dodać rozdrobniony czosnek. Wymieszać. Dodać musztardę. Powoli dolewać oliwę, mieszając energicznie aż powstanie emulsja. Odcedzić tuńczyka z zalewy, dodać do sałatki. Cebulę pokroić w krążki, dodać do sałatki. Dodać oliwki, kapary i anchois razem z zalewą. Delikatnie wymieszać. Pokroić sałatę i pomidory. Dodać do sałatki. Delikatnie wymieszać. Jajka pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałatce. Grzanki podawać osobno lub posypać nimi sałatkę.
Grzanki:
- Chleb ciemny 2 kromki
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa 2 łyżki