Sałatka makaronowa z kurczakiem wędzonym i majonezem curry
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kurczka wędzony | 1 noga |
makaron farfale | 150 g |
ananas krojony z puszki | pół puszki |
rodzynki | 50 g |
seler naciowy | 2 gałązki |
szalotka | 2 |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
ukier do marynaty | 1 łyżeczka |
majonez | 3 łyżki |
Curry w proszku | 1,5 łyżeczki |
sól, słodka i ostra papryka do smaku |
Bogata w smaku sałatka zgrabnie łącząca smaki ostre z owocowymi. Soczyste kawałeczki ananasa są przyjemnym kontrapunktem dla intensywnego smaku wędzonego mięsa.
W misce wymieszać ocet balsamiczny z cukrem. Szalotki obrać, drobno pokroić i wsypać do miski z marynatą. Odkroić mięso od kości. Pokroić w kostkę, dodać do szalotki. Ananasa odcedzić z zalewy, zalewę zostawić. Owoce dodać do miski, wsypać rodzynki. Selera umyć i drobno pokroić, wsypać do pozostałych składników. Zagotować dwa litry wody z łyżką soli. Wsypać makaron, ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać do pozostałych składników, wymieszać. Na suchej patelni uprażyć curry. Ostudzić, wymieszać z majonezem. Wymieszać sos z sałatką, ewentualnie rozcieńczyć odrobiną zalewy z ananasa. Doprawić solą, cukrem, słodką i ostrą papryką. Wymieszać. Podawać na kolację lub lunch.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.