Sałatka makaronowa z kurczakiem wędzonym i majonezem curry

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kurczka wędzony 1 noga
makaron farfale 150 g
ananas krojony z puszki pół puszki
rodzynki 50 g
seler naciowy 2 gałązki
szalotka 2
ocet balsamiczny 2 łyżki
ukier do marynaty 1 łyżeczka
majonez 3 łyżki
Curry w proszku 1,5 łyżeczki
sól, słodka i ostra papryka do smaku
Bogata w smaku sałatka zgrabnie łącząca smaki ostre z owocowymi. Soczyste kawałeczki ananasa są przyjemnym kontrapunktem dla intensywnego smaku wędzonego mięsa.

W misce wymieszać ocet balsamiczny z cukrem. Szalotki obrać, drobno pokroić i wsypać do miski z marynatą. Odkroić mięso od kości. Pokroić w kostkę, dodać do szalotki. Ananasa odcedzić z zalewy, zalewę zostawić. Owoce dodać do miski, wsypać rodzynki. Selera umyć i drobno pokroić, wsypać do pozostałych składników. Zagotować dwa litry wody z łyżką soli. Wsypać makaron, ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać do pozostałych składników, wymieszać. Na suchej patelni uprażyć curry. Ostudzić, wymieszać z majonezem. Wymieszać sos z sałatką, ewentualnie rozcieńczyć odrobiną zalewy z ananasa. Doprawić solą, cukrem, słodką i ostrą papryką. Wymieszać. Podawać na kolację lub lunch.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.