Sałatka makaronowa z cieciorką
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron krótki (świderki, muszelki) | 200g |
cieciorka | 200g |
kozi twaróg | 200g |
Parmezan tarty | 100g |
oliwa | 100ml |
pomidorki koktajlowe | 18-20 |
świeża bazylia | pęczek |
czarne oliwki | 100g |
sok z 1 cytryny | |
sól i pieprz |
Sałatka jest sycąca, znakomicie nadaje się na lunch lub lekką kolację.
Makaron ugotować al dente. Osączyć cieciorkę. Umyć i osuszyć bazylię. Oliwki pokroić. Pomidorki przekroić na połówki. Wymieszać makaron z cieciorką, oliwkami i pomidorami. Polać oliwą i sokiem z cytryny. Posypać twarogiem i startym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem (uwaga na sól – kozi twaróg jest słony). Udekorować bazylią.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.