Sałatka makaronowa z cheddarem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cheddar dojrzewający 200 g
sałata rzymska mała główka
kukurydza mała puszka
czosnek 3 ząbki
majonez 3 łyżki
makaron farfale 150 g
Sól, pieprz, cukier do smaku
Intensywny smak dojrzewającego cheddara plus chrupiąca „zieloność” selera i sałaty rzymskiej w połączeniu ze sprężystym makaronem stanowią o doskonałości tej sałatki.

W misce wymieszać majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z jednej małej cytryny. Ser pokroić w małą kostkę. Dodać do sosu. Wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę. Selera i sałatę umyć, pokroić (selera na cienkie paseczki, sałatę na centymetrowe paski) i wsypać do pozostałych składników. Zagotować dwa litry wody z łyżką soli. Wsypać makaron, ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać do pozostałych składników, wymieszać. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podawać na kolację lub lunch.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.