Sałatka makaronowa z cheddarem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
cheddar dojrzewający | 200 g |
sałata rzymska | mała główka |
kukurydza | mała puszka |
czosnek | 3 ząbki |
majonez | 3 łyżki |
makaron farfale | 150 g |
Sól, pieprz, cukier do smaku |
Intensywny smak dojrzewającego cheddara plus chrupiąca „zieloność” selera i sałaty rzymskiej w połączeniu ze sprężystym makaronem stanowią o doskonałości tej sałatki.
W misce wymieszać majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z jednej małej cytryny. Ser pokroić w małą kostkę. Dodać do sosu. Wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę. Selera i sałatę umyć, pokroić (selera na cienkie paseczki, sałatę na centymetrowe paski) i wsypać do pozostałych składników. Zagotować dwa litry wody z łyżką soli. Wsypać makaron, ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać do pozostałych składników, wymieszać. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podawać na kolację lub lunch.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.