Sałatka gyros
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z kurczaka | 1 |
Kapusta pekińska | 1/2 |
domowa przyprawa gyros | 2 łyżki |
kiszone ogórki | 4 |
cebula (biała cukrowa lub czosnkowa) | 1 |
ketchup domowy | 2 łyżki |
olej do smażenia |
Sos: | |
majonez | 2 łyżki |
mały jogurt naturalny | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
posiekany koperek | 2 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
Ta warstwowa sałatka jest bardzo popularna na mniejszych i większych przyjęciach. Zachęcamy do eksperymentowania ze składnikami.
Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros i odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. Kapustę posiekać. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Mięso usmażyć i ostudzić. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Na dnie dużej salaterki układać warstwami: kurczaka, cebulę, kukurydzę. Polać keczupem. Następnie ułożyć ogórki i kapustę. Polać sosem. Podawać z pieczywem ewentualnie ozdobione marynowanymi papryczkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.