Sałatka gyros

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z kurczaka 1
Kapusta pekińska 1/2
domowa przyprawa gyros 2 łyżki
kiszone ogórki 4
cebula (biała cukrowa lub czosnkowa) 1
ketchup domowy 2 łyżki
olej do smażenia
Sos:
majonez 2 łyżki
mały jogurt naturalny 1
czosnek 2 ząbki
posiekany koperek 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Ta warstwowa sałatka jest bardzo popularna na mniejszych i większych przyjęciach. Zachęcamy do eksperymentowania ze składnikami.

Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros i odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. Kapustę posiekać. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Mięso usmażyć i ostudzić. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Na dnie dużej salaterki układać warstwami: kurczaka, cebulę, kukurydzę. Polać keczupem. Następnie ułożyć ogórki i kapustę. Polać sosem. Podawać z pieczywem ewentualnie ozdobione marynowanymi papryczkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.