Boczek wytopić w piekarniku nagrzanym do 160 st. C na chrupkie płatki. Szpinak, rukolę, bazylię umyć i osuszyć. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Parmezan utrzeć na płatki. Wymieszać listki. Na talerzach ułożyć plastry chrupiącego boczku, na nich sałaty i pomidorki. Skropić octem balsamicznym, oprószyć sola i pieprzem, obsypać parmezanem. Kto się nie odchudza może polać sałatę tłuszczem wytopionym z boczku.
Sałatka Genova
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpinak młody świeży | 100 g |
rukola | 100 g |
bazylia | 2 garści listków |
pomidorki koktajlowe | 100 g |
boczek wędzony chudy (cienkie plastry) | 100 g |
parmezan | 50 g |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
sól i świeżo zmielony pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.