Sałatka colesław

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta 1/2 główki
cebula 1
sok z cytryny
majonez 1/2 szklanki
oliwa 5 łyżek
marchewki 3
sól
pieprz

Kapustę drobno poszatkować. Wsypywać partiami do miski przesypując każdą warstwę solą (z umiarem, szczyptami a nie łyżeczką). Ugnieść i odstawić na pół godziny. Znów ugnieść. Jeśli kapusta już puści sok i zmięknie dodawać kolejne składniki, jeśli nadal jest twarda ugnieść i odstawić raz jeszcze. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże lub małe otwory według uznania). Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Posypać łyżeczką cukru i odstawić na 5 minut. Wymieszać kapustę, marchewkę, cebulę majonez, oliwę i sok z cytryny. Doprawić do smaku.
Uwaga: colesław znakomicie smakuje z dużą ilością koperku. Oliwę można zastąpić mlekiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.