Kapustę drobno poszatkować. Wsypywać partiami do miski przesypując każdą warstwę solą (z umiarem, szczyptami a nie łyżeczką). Ugnieść i odstawić na pół godziny. Znów ugnieść. Jeśli kapusta już puści sok i zmięknie dodawać kolejne składniki, jeśli nadal jest twarda ugnieść i odstawić raz jeszcze. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże lub małe otwory według uznania). Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Posypać łyżeczką cukru i odstawić na 5 minut. Wymieszać kapustę, marchewkę, cebulę majonez, oliwę i sok z cytryny. Doprawić do smaku.
Uwaga: colesław znakomicie smakuje z dużą ilością koperku. Oliwę można zastąpić mlekiem.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta | 1/2 główki |
cebula | 1 |
sok z cytryny | |
majonez | 1/2 szklanki |
oliwa | 5 łyżek |
marchewki | 3 |
sól | |
pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...