Rozgrzać olej i 2 łyżki oliwy na patelni. Obrać i rozgnieść czosnek. Bułkę pokroić w kostkę. Wrzucić czosnek na patelnię. Dodać grzaneczki. Usmażyć na złoto i osączyć na ręczniku kuchennym. Włożyć jajko do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 minuty. Wyjąć, zalać zimna wodą. Posiekać fileciki anchois. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki sou z cytryny wymieszać z resztą oliwy. Dodać sól i pieprz. Dodać jajko ubijając trzepaczką. Umyć, osuszyć i pokroić na kawałki sałatę. Polać ją sosem, wymieszać. Dodać anchois i grzanki, wymieszać. Posypać cieniutkimi płatkami parmezanu.
Sałatka Cezar
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
sałata rzymska | 2 |
bułka | 5 kromek |
olej słonecznikowy | 2 łyżki |
oliwa | 8 łyżek |
fileciki anchois | 8 |
jajko | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
cytryna | 1 |
parmezan | 100 g |
sól i pieprz | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.