Sałata z soczewicą
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona soczewica | pół szklanki |
czosnek | 2 ząbki |
masło | 1 łyżka |
serek twarogowy typu Bieluch | 2 łyżki |
jogurt grecki | 2 łyżki |
czerwone cebule | 1-2 plasterki |
sałata rzymska lub młody szpinak | spora garść |
oliwa | 2 łyżeczki |
sok z cytryny | 2 łyżeczki |
sól i grubomielony, świeży pieprz do smaku |
Niebanalne a atrakcyjne połączenie świeżego smaku sałaty i pożywnej sytości soczewicy.
Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem, dodać obrany 1 ząbek czosnku i masło i gotować do miękkości (ok. 10 minut). Odcedzić, ostudzić. Opłukać sałatę lub szpinak, osuszyć, rozłożyć na talerzu, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w plasterki, rozdzielić. Twaróg wymieszać z jogurtem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą. Wyłożyć soczewicę na rozłożone liście, udekorować cebulą, na wierzch położyć sos serowy, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.