Sałata z soczewicą

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwona soczewica pół szklanki
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
serek twarogowy typu Bieluch 2 łyżki
jogurt grecki 2 łyżki
czerwone cebule 1-2 plasterki
sałata rzymska lub młody szpinak spora garść
oliwa 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
sól i grubomielony, świeży pieprz do smaku
Niebanalne a atrakcyjne połączenie świeżego smaku sałaty i pożywnej sytości soczewicy.

Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem, dodać obrany 1 ząbek czosnku i masło i gotować do miękkości (ok. 10 minut).  Odcedzić, ostudzić. Opłukać sałatę lub szpinak, osuszyć, rozłożyć na talerzu, skropić oliwą i sokiem z cytryny.  Cebulę pokroić w plasterki, rozdzielić. Twaróg wymieszać z jogurtem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą. Wyłożyć soczewicę na rozłożone liście, udekorować cebulą, na wierzch położyć sos serowy, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.