- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona soczewica | pół szklanki |
czosnek | 2 ząbki |
masło | 1 łyżka |
serek twarogowy typu Bieluch | 2 łyżki |
jogurt grecki | 2 łyżki |
czerwone cebule | 1-2 plasterki |
sałata rzymska lub młody szpinak | spora garść |
oliwa | 2 łyżeczki |
sok z cytryny | 2 łyżeczki |
sól i grubomielony, świeży pieprz do smaku | |
Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem, dodać obrany 1 ząbek czosnku i masło i gotować do miękkości (ok. 10 minut). Odcedzić, ostudzić. Opłukać sałatę lub szpinak, osuszyć, rozłożyć na talerzu, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w plasterki, rozdzielić. Twaróg wymieszać z jogurtem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą. Wyłożyć soczewicę na rozłożone liście, udekorować cebulą, na wierzch położyć sos serowy, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...