Oczyścić dymki. Białe części pokroić w plasterki, zielone w piórka. Oczyścić kurki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Sałatę umyć, poszarpać, osuszyć. Pomidory pokroić w cząstki. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać białe części dymek. Gdy się zeszklą dodać kurki i paprykę. Usmażyć. Zdjąć z ognia, dodać miód i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć kurki z papryką na sałatę, dodać pomidory.
Sałata z kurkami i miodem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
sałata lodowa lub rzymska | 1 główka |
pomidory | 4 |
papryka zielona | 2 |
kurki | 500 g |
dymka | 2 |
oliwa | 5 łyżek |
miód | 1 łyżka |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.