- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
sałata lodowa | 1 |
oliwa do kurczka | 1łyżka |
zioła prowansalskie | 1łyżeczka |
winogrona | mała kiść |
truskawki | 20 sztuk |
pierś kurczaka pojedyncza | 4 |
Sos: | |
sok z cytryny | 2 łyżki |
miód | 1łyżeczka |
oliwa | 1/4 szklanki |
sól i pieprz | |
Piersi kurczaka przekroić w poprzek na kilka części, posypać solą i ziołami, skropić oliwą upiec w piekarniku nagrzanym do 200C pod grillem (ok 20 minut). Umyć i osuszyć sałatę. Pokroić. Umyć i odszypułkować truskawki, pokroić w ćwiartki. Umyć, osuszyć winogrona, przekroić na połówki, usunąć pestki. Do słoika wlać wszystkie składniki sosu, dodać szczyptę soli. Wstrząsać aż do uzyskania emulsji.
Rozłożyć sałatę na talerzach, ułożyć na niej kurczaka i owoce. Polać sosem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...