Sałata z krewetkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
sałata karbowana 1 główka
pomidorki koktajlowe 8
awokado 1
krewetki (duże) 18
oliwa 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
bagietka 4 kromki
Sos:
sok z cytryny 2 łyżki
sól
pieprz
szalotka

Przygotować sos: drobno posiekać szalotkę, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstrząsnąć aby uzyskać konsystencję emulsji. Wstawić do lodówki.

Pomidorki przekroić na połówki. Krewetki przelać wrzątkiem na sicie. Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić ząbki czosnku, usmażyć na złoto. Wyjąć z patelni czosnek, włożyć krewetki. Smażyć 2-3 minuty. Na patelnię włożyć pomidorki skórkami do góry. Podsmażyć 5 minut. Obrać awokado, skropić sokiem z cytryny.

Na sałacie ułożyć pozostałe składniki sałatki, polać sosem. Podawać z grzanką z bagietki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.