Przygotować sos: drobno posiekać szalotkę, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstrząsnąć aby uzyskać konsystencję emulsji. Wstawić do lodówki.
Pomidorki przekroić na połówki. Krewetki przelać wrzątkiem na sicie. Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić ząbki czosnku, usmażyć na złoto. Wyjąć z patelni czosnek, włożyć krewetki. Smażyć 2-3 minuty. Na patelnię włożyć pomidorki skórkami do góry. Podsmażyć 5 minut. Obrać awokado, skropić sokiem z cytryny.
Na sałacie ułożyć pozostałe składniki sałatki, polać sosem. Podawać z grzanką z bagietki.