Sałata z fasolką

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
rukola pęczek
roszponka pęczek
seler naciowy 3 łodygi
biała fasolka 100 g
oliwa 4 łyżki
zielona fasolka szparagowa 200 g
parmezan w kawałku
Sos:
sok z cytryny 2 łyżki
oregano lub majeranek 1 łyżeczka
sól
pieprz

Namoczyć biała fasolkę na noc i ugotować do miękkości. Odcedzić, posolić, polać oliwą. Opłukać rukolę i roszponkę. Przygotować sos energicznie mieszając składniki. Ugotować fasolkę szparagowa na parze. Oczyścić łodygi selera i pokroić w słupki.

Wyłożyć na talerze roszponkę i rukolę oraz obie fasolki i seler. Polać sosem. Posypać świeżo pokrojonymi wiórkami parmezanu.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.