- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
pory | 1 |
sałata rzymska | 1 |
czerwona soczewica | pól szklanki |
jabłka | 2 |
orzechy włoskie | szklanka |
pieprz kolorowy świeżo mielony |
oliwa | 1/3 szklanki |
masło | 1łyżeczka |
sok z cytryny | 2 łyżki |
miód | 1łyżeczka |
sól | |
mielony kmin rzymski | 1 łyżka |
Pora dokładnie opłukać. Odciąć ciemnozielone liście. Resztę pokroić w skośne plasterki. Zagotować osoloną wodę, zdjąć z ognia, wrzucić pory. Po 5 minutach odcedzić je na sitku. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Sałatę umyć, osuszyć i porwać. Zagotować 1,5 litra osolonej wody, dodać łyżeczkę masła i kmin rzymski, wsypać soczewicę i gotować 5-10 minut. Trzeba próbować w trakcie. Ma być ugotowana ale nie rozpadająca się, lekko stawiająca zębom opór. Soczewicę odcedzić na sicie, przelac zimną wodą. Przełożyć do miski, wymieszać delikatnie z łyżką oliwy i zostawić do ostygnięcia. Resztę oliwy, szczyptę soli, miód i sok z cytryny wymieszać na emulsję. Na talerzach rozłożyć liście sałaty, posypać porami i soczewicą. Polać sosem. Posypać orzechami i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...