Rzodkiewki marynowane z zielonym pieprzem i kardamonem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
rzodkiewki | 2 pęczki |
ocet jabłkowy lub winny | 3/4 szklanki |
woda | 3/4 szklanki |
cukier | 3 łyżki |
sól kłodawska | 2 łyżeczki |
pieprz zielony | 1 łyżeczka |
kardamon (torebki nasienne) | 3 |
Indonezyjska przekąska o zaskakującym smaku. Można podać je same, zamiast tradycyjnych grzybków czy cebulek, albo dodać do sałatek.
Rzodkiewki umyć, oczyścić, nakłuć lub przekroić. Ułożyć w słoiczku, wsypać pieprz i kardamon. Składniki marynaty: ocet, wodę, sól i cukier zagotować, zalać rzodkiewki. Zamknąć, zamieszać. Jeść po dwóch dniach.
Uwaga, rzodkiewki na drugi dzień staną się całe różowe.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.