Ryż ze szparagami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż jaśminowy 2szklanki
olej 5łyżek
masło 1łyżka
parmezan 100g
szparagi zielone ok. 20 sztuk
białe wino 2/3 szklanki
sól
koperek do dekoracji
Leciutki choć pożywny obiad, idealny na ciepły dzień.

Rozgrzać olej w rondlu lub głębokiej patelni. Wsypać ryż, przesmażyć, aż stanie się szklisty (ok. 2 minuty). Wlać do ryżu wino i 2 szklanki wody. Wsypać małą łyżeczkę soli. Zamieszać. Przykryć garnek. Zagotować i gotować na silnym ogniu 2 minuty. Zmniejszyć  ogień na malutki i gotować jeszcze 15 minut, nie mieszając i nie podnosząc pokrywki. Obrać i ugotować szparagi. Pokroić je na kawałki. Parmezan zetrzeć na długie wiórki. Zdjąć ryż z ognia i odstawić na 10minut. Odkryć ryż i przegarnąć widelcem delikatnie rozdzielając ziarenka, dodając masło i połowę parmezanu. Resztę parmezanu podać oddzielnie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.