Ryż ze szparagami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż jaśminowy | 2szklanki |
olej | 5łyżek |
masło | 1łyżka |
parmezan | 100g |
szparagi zielone | ok. 20 sztuk |
białe wino | 2/3 szklanki |
sól | |
koperek do dekoracji |
Leciutki choć pożywny obiad, idealny na ciepły dzień.
Rozgrzać olej w rondlu lub głębokiej patelni. Wsypać ryż, przesmażyć, aż stanie się szklisty (ok. 2 minuty). Wlać do ryżu wino i 2 szklanki wody. Wsypać małą łyżeczkę soli. Zamieszać. Przykryć garnek. Zagotować i gotować na silnym ogniu 2 minuty. Zmniejszyć ogień na malutki i gotować jeszcze 15 minut, nie mieszając i nie podnosząc pokrywki. Obrać i ugotować szparagi. Pokroić je na kawałki. Parmezan zetrzeć na długie wiórki. Zdjąć ryż z ognia i odstawić na 10minut. Odkryć ryż i przegarnąć widelcem delikatnie rozdzielając ziarenka, dodając masło i połowę parmezanu. Resztę parmezanu podać oddzielnie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.