Ryż z krewetkami i chorizo
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż basmati lub ryż długoziarnisty | 200 gram |
mrożony groszek | 160 gram |
olej słonecznikowy | 2 łyżki |
jajka | 2 |
Chorizo | 100 gram |
posiekany boczek lub szynka | |
posiekany czosnek | 1 ząbek |
czerwona papryka | 1 sztuka |
przyprawa pięć smaków | szczypta |
obrane, ugotowane krewetki | 100 gram |
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać groszek. Podgrzać połowę oleju w woku. Wlać jajka i usmażyć z nich jajecznicę. Przełożyć na talerz. Oczyścić wok ręcznikiem papierowym z reszty jajek i ponownie rozgrzać olej. Wrzucić na woka boczek lub wędlinę, czosnek, paprykę, przyprawy i chorizo. Kiedy papryka zmięknie dodać ryż z groszkiem, sos sojowy i smażyć 5 min. Na koniec dodać jaja i krewetki i smażyć chwilę do momentu podgrzania składników.Ugotować ryż zgodnie z instrukcją opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać groszek. Podgrzać połowę oleju w woku. Wlać jajka i usmażyć z nich jajecznicę. Przełożyć na talerz. Oczyścić wok ręcznikiem papierowym z reszty jajek i ponownie rozgrzać olej. Wrzucić na woka boczek lub wędlinę, czosnek, paprykę, przyprawy i chorizo. Kiedy papryka zmięknie dodać ryż z groszkiem, sos sojowy i smażyć 5 min. Na koniec dodać jaja i krewetki i smażyć chwilę do momentu podgrzania składników.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.