Ryż z jabłkami i miodem cynamonowym
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż długoziarnisty | 400 g |
jabłka | 1 kg |
cynamon | 1 kawałek kory |
śmietanka 12 % | 250 ml |
cukier | 4 łyżki |
sól | 1 łyżeczka |
masło | 2 łyżki |
miód cynamonowy |
Pyszny deser przypominający czasy dzieciństwa. Delikatny ryż zapieczony z jabłkami potrzebuje do szczęścia tylko łyżki miodu. Najlepiej cynamonowego
Jabłka przekrój na ćwiartki, obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp jabłka do rondla, podlej ½ szklanki wody, dodaj łyżkę masła, kawałek cynamonu i dwie łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. Ugotuj ryż do miękkości w osolonej wodzie. Przełóż ryż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z łyżką masła, zalej śmietanką, wyłóż na wierzch jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 C na 40 minut. Przed podaniem polej miodem cynamonowym. Miód cynamonowy możesz kupić w sklepiku smaków życia - Kup
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.