- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż długoziarnisty | 400 g |
jabłka | 1 kg |
cynamon | 1 kawałek kory |
śmietanka 12 % | 250 ml |
cukier | 4 łyżki |
sól | 1 łyżeczka |
masło | 2 łyżki |
miód cynamonowy | |
Jabłka przekrój na ćwiartki, obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp jabłka do rondla, podlej ½ szklanki wody, dodaj łyżkę masła, kawałek cynamonu i dwie łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. Ugotuj ryż do miękkości w osolonej wodzie. Przełóż ryż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z łyżką masła, zalej śmietanką, wyłóż na wierzch jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 C na 40 minut. Przed podaniem polej miodem cynamonowym. Miód cynamonowy możesz kupić w sklepiku smaków życia - Kup
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...