Ryż cytrynowy
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż basmati lub jaśminowy | 2 szklanki |
masło klarowane | 1,5 łyżki |
kumin w ziarnach | 1/2 łyżeczki |
czarna gorczyca | 1łyżka |
liście kaffiru | 2 |
cynamon w kawałku | 5 cm |
woda | 3 szklanki |
kurkuma | 1/2 łyżeczki |
sok z cytryny | 3/4 szklanki |
masło | 3łyżki |
sól | 2łyżeczki |
Ryż cytrynowy (nimbu czawal) to nie dodatek, to potrawa sama w sobie. Podajemy przepis w wersji podstawowej, do której można dodać orzechy cashew, rodzynki, suszone pomidorki czy natkę pietruszki. Ważne aby nic nie zaćmiło aromatu cytryny, który ma tu zdecydowanie dominować.
Ryż opłukać na sicie i odstawić do osuszenia na 10 minut. Rozgrzać w garnku o grubym dnie klarowane masło. Wrzucić kumin, gorczycę, cynamon i listki kaffiru. Smażyć kilka sekund, aż gorczyca zacznie wyraźnie strzelać. Dodać ryż i kurkumę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty. Wlać wodę z solą, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę na silnym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć ryż i gotować 15 minut. W tym czasie nie odkrywać garnka i nie mieszać ryżu! Po kwadransie odkryć garnek i po następnej minucie zdjąć z ognia. Polać ryż sokiem z cytryny. Delikatnie rozgarnąć ryż widelcem, dodając masło. Wyjąć cynamon.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.