Rydze z patelni po Zakopiańsku
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeże rydze | 500 g |
masło | 100 g |
sól i pieprz | do smaku |
Najprostszym sposobem przygotowania rydzów jest zanurzenie kapelusza w roztopionym maśle i upieczenie go na blasze. Ale w Zakopanem podają rydze smażone w pomarańczowym maślanym sosie. Palce lizać!
Rydze oczyścić szczoteczką i miękką szmatką. Nie myć ich. Odciąć kapelusze. Trzonki oczyścić i drobno pokroić. Roztopić masło na patelni, ułożyć grzyby blaszkami do góry. Po 3-5 minutach odwrócić rydze na drugą stronę, dodać pokrojone trzonki i smażyć jeszcze kilka minut. Grzyby puszczą sok, od którego masło nabierze złocisto-pomarańczowego koloru. Przed podaniem oprószyć grzyby solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub świeżym, wiejskim chlebem z masłem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.