Rybne tacos z czerwoną kapustą (Baja Fish Tacos)
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dorsz | 2 filety |
tortille kukurydziane | 6-10 sztuk |
czerwona kapusta | 0,5 kilograma |
czosnek | 2 ząbki |
limonki | 2 sztuki |
awokado | 1 |
kolendra | 1 pęczek |
czerwona cebula | 1 |
zielone pomidory | 400 gram |
rzodkiewki | kilka sztuk |
chili w proszku | szczypta |
chipotle w proszku | szczypta |
mielona kolendra | szczypta |
mielony kumin | szczypta |
kakao w proszku | szczypta |
mąka | 2 łyżki |
olej do smażenia | |
kwaśna śmietana |
Dorsza pokroić na kawałki. Przyprawy suszone i kakao wymieszać z mąką, szczyptą soli i obtoczyć w tym rybę. Kapustę posiekać, cebulę, czosnek, zielone pomidory, kolendrę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej czosnek i cebulę. Dodać zielone pomidory i dusić je do momentu aż powstanie w miarę gęsty sos. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę z jednej limonki, połowę kolendry, 3 łyżki soku z limonki, doprawić solą i pieprzem. Kapustę doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Awokado rozgnieść widelcem i również doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na rozgrzanym oleju usmażyć kawałki ryby. Tortille podgrzać na patelni (jeśli są to miękkie tortille). Przygotować tacosy. Na spód nałożyć masę z awokado, potem rybę, kapustę i sos z zielonych pomidorów. Na wierzchu posypać świeżą kolendrą i dodać kwaśną śmietanę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.