Ryba w sosie curry

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z białej ryby bez ości i skóry ok. 300 g
olej rzepakowy 3 łyżki
szalotki 2
imbir świeży ok. 3 cm
dymka (tylko zielone części) 2
czerowna pasta curry 2 łyżki
kurkuma 1 łyżka
papryka zielona 1
pomidor 2
mleczko kokosowe 200 ml
czarna gorczyca 1 łyżka
sos rybny lub sojowy 2 łyżki
kolendra posiekana do podania
sok z limonki 1
Ryba w sosie curry

Rybę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Szalotki pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wsypać gorczycę, gdy zacznie strzelać dodać pastę curry, kurkumę, imbir i szalotki. Podsmażyć minutę. Dodać paprykę. Gdy zmięknie dodać rybę i smażyć 2-3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sos rybny lub sojowy. Dusić 5 minut, dodać pomidory, dusić jeszcze 5 minut. Wlać sok z limonki. Podawać z ryżem, udekorowane dymką i listkami kolendry.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.