Ryba w sosie curry
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z białej ryby bez ości i skóry | ok. 300 g |
olej rzepakowy | 3 łyżki |
szalotki | 2 |
imbir świeży | ok. 3 cm |
dymka (tylko zielone części) | 2 |
czerowna pasta curry | 2 łyżki |
kurkuma | 1 łyżka |
papryka zielona | 1 |
pomidor | 2 |
mleczko kokosowe | 200 ml |
czarna gorczyca | 1 łyżka |
sos rybny lub sojowy | 2 łyżki |
kolendra posiekana | do podania |
sok z limonki | 1 |
Ryba w sosie curry
Rybę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Szalotki pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wsypać gorczycę, gdy zacznie strzelać dodać pastę curry, kurkumę, imbir i szalotki. Podsmażyć minutę. Dodać paprykę. Gdy zmięknie dodać rybę i smażyć 2-3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sos rybny lub sojowy. Dusić 5 minut, dodać pomidory, dusić jeszcze 5 minut. Wlać sok z limonki. Podawać z ryżem, udekorowane dymką i listkami kolendry.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.