- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z białej ryby bez ości i skóry | ok. 300 g |
olej rzepakowy | 3 łyżki |
szalotki | 2 |
imbir świeży | ok. 3 cm |
dymka (tylko zielone części) | 2 |
czerowna pasta curry | 2 łyżki |
kurkuma | 1 łyżka |
papryka zielona | 1 |
pomidor | 2 |
mleczko kokosowe | 200 ml |
czarna gorczyca | 1 łyżka |
sos rybny lub sojowy | 2 łyżki |
kolendra posiekana | do podania |
sok z limonki | 1 |
Rybę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Szalotki pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wsypać gorczycę, gdy zacznie strzelać dodać pastę curry, kurkumę, imbir i szalotki. Podsmażyć minutę. Dodać paprykę. Gdy zmięknie dodać rybę i smażyć 2-3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sos rybny lub sojowy. Dusić 5 minut, dodać pomidory, dusić jeszcze 5 minut. Wlać sok z limonki. Podawać z ryżem, udekorowane dymką i listkami kolendry.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...