RYBA W SOSIE A G R E S T O W Y M

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety z dowolnej ryby 60dag
agrest niedojrzały 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
miód 3 łyzki
oliwa z oliwek 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżeczki
mąka 3 łyżki
woda 4 łyzki
sół szczypta

Filety umyć,osuszyć i skropić sokiem z cytryny.

Następnie natrzeć solą,odstawić na około 30 minut,a po upływie tego czasu obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie,aż osiągną złoty kolor.

Agrest przebrać,odszypułkować,umyć i wrzucić do rozgrzanego rondla.

Dusić do miękkości,a następnie przetrzeć przez sito.

Dodać miód,szczyptę soli,śmietanę i podgrzewać.

Usmażone filety ułożyć na ciepłym półmisku i polać sosem.

Podawać z ziemniakami i sałatą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.