Oczyszczone filety z dorsza posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Ułożyć je na półmisku. Pomidory obrać. Oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę opiec w piekarniku i zdjąć skórkę. Cukinię i bakłażana pokroić w paski. Pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem usmażyć w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać kolejno cukinię, bakłażana, pomidory i paprykę. Chwilę dusić i dodać koncentrat pomidorowy i drobno pokrojoną kolendrę. Doprawić do smaku stale mieszając. Gdyby warzywa były za gęste można dodać odrobinę przegotowanej wody. Gorące warzywa wyłożyć na wcześniej usmażoną rybę i zostawiamy do wystygnięcia.
Ryba po grecku
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety z dorsza | 5 |
bakłażan | 1 |
cukinia | 1 |
papryka czerwona | 1 |
pomidory | 4 |
cebula | 1 |
czosnek | 5 ząbków |
świeża kolendra | 1 pęczek |
koncentrat pomidorowy | 3 łyżki |
oliwa z oliwek | 200 ml |
mąka pszenna | |
sól | |
pieprz | |
cukier | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.