- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
na nadzienie | |
mleko | 0,5 litra |
kasza jaglana | 1 szklanka |
cebula | 2 |
twaróg | 0,5 kg |
sól, pieprz i majeranek (opcjonalnie) | do smaku |
na ciasto: | |
mąka pszenna | 1 kg |
jajka | 2 |
sól | 1 łyżeczka |
letnia woda | ile zabierze |
Kaszę opłukać zimną wodą a potem przelać wrzątkiem na sicie. Zalać wrzącym mlekiem i gotować na malutkim ogniu około 45 minut. Odstawić, ostudzić. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle. Do ostudzonej kaszy dodać cebulę i twaróg. Wymieszać bardzo dokładnie na jednolitą masę (dobrze się to robi tłuczkiem do kartofli). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie dodać majeranek.
Mąkę z solą wysypać na stolnicę, uformować wieniec, wbić w środek jajka. Wyrobić ciasto dodając po trochu letniej wody (ilość wody zależy od gatunku mąki). Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić na 15 minut.
Rozwałkować ciasto, wykrawać szklanka kółka, nakładać na każdy krążek ciasta po łyżeczce farszu. Zlepić dokładnie brzegi. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować 5-6 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Podawać okraszone roztopionym masłem, przyrumienioną cebulką, śmietaną lub skwarkami. W wersji bez skwarek można śmietanę posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...