Rukola z arbuzem i fetą
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
rukola | 1 pęczek |
świeża bazylia | 1 pęczek |
dojrzały arbuz | ok. pół kilo |
dobra feta | 200 g |
pomidorki koktajlowe | pół kilo |
orzechy włoskie | 1 szklanka |
sezam czarny i biały | do posypania |
oliwa extra virgin | do podania |
sok z cytryny lub ocet balsamiczny | do podania |
Arbuz nadaje tej sałatce smak lata.
Arbuz umyć, pokroić w kostkę, usuwając pestki. Fetę pokroić w kostkę. Rukolę i bazylię opłukać i osuszyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Wymieszać arbuz z fetą, listami rukoli i bazylii i pomidorami.Posypać sezamem i orzechami. Skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.