Ruchanki
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 10 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Mąka żytnia (typ 700) | 1 kg |
mleko | 2,5 szklanki |
drożdze | 50 g |
sól | |
tłuszcz do smażenia | |
cukier puder do podania |
Drożdże rozmieszać w miseczce z ½ szklanki letniego mleka i odrobiną soli. Odstawić je do ciepłego miejsca, by wytworzył się zakwas. Wówczas drożdże „ruszą się” (stąd nazwa „ruchanki”). Do drewnianego naczynia (dzierży) wsypać 1 kg mąki żytniej, wlać około 2 szklanek ciepłego mleka, pół łyżeczki soli. Mocno wyrobić, wlać zakwas i ponownie wygnieść, tak aby była dość gęsta konsystencja. Można dodać 10 dag mąki. Ciasto wyrabiać do czasu aż będzie elastyczne i gładkie. Tak wyrobione ciasto odstawić na 8-10 godzin. Z wyrośniętego ciasta nakładać łyżką niewielkie placki na gorący tłuszcz i smażyć, aż staną się rumiane. Posypać cukrem pudrem i podawać gorące.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Urządu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.