Ruchanki

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 10 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Mąka żytnia (typ 700) 1 kg
mleko 2,5 szklanki
drożdze 50 g
sól
tłuszcz do smażenia
cukier puder do podania
Od zawsze kaszubska gospodyni odejmowała z dzieży porcję ciasta chlebowego na żytniej mące i smażyła w tłuszczu na patelni niewielkie placki, które spożywano z cukrem i popijano kawą zbożową.

Drożdże rozmieszać w miseczce z ½ szklanki letniego mleka i odrobiną soli. Odstawić je do ciepłego miejsca, by wytworzył się zakwas. Wówczas drożdże „ruszą się” (stąd nazwa „ruchanki”). Do drewnianego naczynia (dzierży) wsypać 1 kg mąki żytniej, wlać około 2 szklanek ciepłego mleka, pół łyżeczki soli. Mocno wyrobić, wlać zakwas i ponownie wygnieść, tak aby była dość gęsta konsystencja. Można dodać 10 dag mąki. Ciasto wyrabiać do czasu aż będzie elastyczne i gładkie. Tak wyrobione ciasto odstawić na 8-10 godzin. Z wyrośniętego ciasta nakładać łyżką niewielkie placki na gorący tłuszcz i smażyć, aż staną się rumiane. Posypać cukrem pudrem i podawać gorące. 

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości  Urządu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego

 

 


Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.