- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 10 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Mąka żytnia (typ 700) | 1 kg |
mleko | 2,5 szklanki |
drożdze | 50 g |
sól | |
tłuszcz do smażenia | |
cukier puder do podania | |
Drożdże rozmieszać w miseczce z ½ szklanki letniego mleka i odrobiną soli. Odstawić je do ciepłego miejsca, by wytworzył się zakwas. Wówczas drożdże „ruszą się” (stąd nazwa „ruchanki”). Do drewnianego naczynia (dzierży) wsypać 1 kg mąki żytniej, wlać około 2 szklanek ciepłego mleka, pół łyżeczki soli. Mocno wyrobić, wlać zakwas i ponownie wygnieść, tak aby była dość gęsta konsystencja. Można dodać 10 dag mąki. Ciasto wyrabiać do czasu aż będzie elastyczne i gładkie. Tak wyrobione ciasto odstawić na 8-10 godzin. Z wyrośniętego ciasta nakładać łyżką niewielkie placki na gorący tłuszcz i smażyć, aż staną się rumiane. Posypać cukrem pudrem i podawać gorące.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Urządu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...