Rozgrzewająca potrawka warzywna

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
papryka czerwona 1
Papryka Żółta 1
cukinia 2
bakłażan 1
ziemniaki 6
marchew 3
Cebula czerwona 2
czosnek 3 ząbki
pomidory bez skórki z puszki 1
pomidory krojone bez skórki z puszki 1 mały
oliwa 5 łyżek
listki laurowe 6
oregano 1łyżeczka
tymianek 1 łyżka
ostra papryczka zielona 2
wino czerwone wytrawne
Ostra, sycąca potrawa na zimne dni. Znakomita jako danie jednogarnkowe. Podawać z dobrym chlebem.

Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Marchew obrać pokroić w grube plastry. Cukinię obrać w paseczki i pokroić na plasterki. Bakłażana pokroić w grubą kostkę. Papryki słodkie i ostre przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

Rozgrzać w rondlu oliwę, przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i marchew, smażyć mieszając 10 minut, dodać pozostałe warzywa, podlać winem i szklanką wody, wsypać łyżeczkę soli, tymianek i oragano i dusić około 10 minut. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i gotować bez przykrycia na małym ogniu dalsze 15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i cukrem. Podawać ze świeżym chlebem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.