Rozgrzewająca potrawka warzywna
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
papryka czerwona | 1 |
Papryka Żółta | 1 |
cukinia | 2 |
bakłażan | 1 |
ziemniaki | 6 |
marchew | 3 |
Cebula czerwona | 2 |
czosnek | 3 ząbki |
pomidory bez skórki z puszki | 1 |
pomidory krojone bez skórki z puszki | 1 mały |
oliwa | 5 łyżek |
listki laurowe | 6 |
oregano | 1łyżeczka |
tymianek | 1 łyżka |
ostra papryczka zielona | 2 |
wino czerwone wytrawne |
Ostra, sycąca potrawa na zimne dni. Znakomita jako danie jednogarnkowe. Podawać z dobrym chlebem.
Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Marchew obrać pokroić w grube plastry. Cukinię obrać w paseczki i pokroić na plasterki. Bakłażana pokroić w grubą kostkę. Papryki słodkie i ostre przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Rozgrzać w rondlu oliwę, przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i marchew, smażyć mieszając 10 minut, dodać pozostałe warzywa, podlać winem i szklanką wody, wsypać łyżeczkę soli, tymianek i oragano i dusić około 10 minut. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i gotować bez przykrycia na małym ogniu dalsze 15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i cukrem. Podawać ze świeżym chlebem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.