- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
papryka czerwona | 1 |
Papryka Żółta | 1 |
cukinia | 2 |
bakłażan | 1 |
ziemniaki | 6 |
marchew | 3 |
Cebula czerwona | 2 |
czosnek | 3 ząbki |
pomidory bez skórki z puszki | 1 |
pomidory krojone bez skórki z puszki | 1 mały |
oliwa | 5 łyżek |
listki laurowe | 6 |
oregano | 1łyżeczka |
tymianek | 1 łyżka |
ostra papryczka zielona | 2 |
wino czerwone wytrawne | |
Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Marchew obrać pokroić w grube plastry. Cukinię obrać w paseczki i pokroić na plasterki. Bakłażana pokroić w grubą kostkę. Papryki słodkie i ostre przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Rozgrzać w rondlu oliwę, przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i marchew, smażyć mieszając 10 minut, dodać pozostałe warzywa, podlać winem i szklanką wody, wsypać łyżeczkę soli, tymianek i oragano i dusić około 10 minut. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i gotować bez przykrycia na małym ogniu dalsze 15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i cukrem. Podawać ze świeżym chlebem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...