Roszponka z boczkiem
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
roszponka | 1 opakowanie |
boczek | 8 cieniutkich plaste |
ziemniaki | 2 duże |
olej | 1 łyżka |
sól i pieprz |
Do tego przepisu zamiast roszponki można użyć świeżego szpinaku lub innej ulubionej sałaty.
Umyć i osuszyć roszponkę. Ziemniaki ugotować w łupinkach prawie do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w półplasterki. Plasterki boczku przekroić w poprzek na pół. Rozgrzać olej na patelni. Dorzucić boczek. Gdy zacznie się zwijać włożyć na patelnię ziemniaki. Podsmażyć na złoto. Obłożyć roszponkę ziemniakami i plasterkami boczku. Polać tłuszczem ze smażenia, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.