Roszponka z boczkiem

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
roszponka 1 opakowanie
boczek 8 cieniutkich plaste
ziemniaki 2 duże
olej 1 łyżka
sól i pieprz
Do tego przepisu zamiast roszponki można użyć świeżego szpinaku lub innej ulubionej sałaty.

Umyć i osuszyć roszponkę. Ziemniaki ugotować w łupinkach prawie do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w półplasterki. Plasterki boczku przekroić w poprzek na pół. Rozgrzać olej na patelni. Dorzucić boczek.  Gdy zacznie się zwijać włożyć na patelnię ziemniaki. Podsmażyć na złoto. Obłożyć roszponkę ziemniakami i plasterkami boczku. Polać tłuszczem ze smażenia, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.