Rosyjska zupa rybna
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
części z ryb słodkowodnych | 1 kilogram |
świeże filety dużych ryb (np. karp, okoń, pstrąg, szczupak, lin) | 1 kilogram |
włoszczyzna | |
cebula | 2-3 sztuki |
ziele angielskie | kilka ziaren |
wódka | kieliszek |
liście laurowe | 3 sztuki |
pół cytryny | |
ziemniaki | 4 sztuki |
posiekany koperek | łyżka |
pieprz i sól |
Ryby oczyścić, włoszczyznę i cebulę umyć, obrać i wrzucić do garnka. Kilogram części ryb, włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie gotować w 2 litrach wody. W trakcie gotowania zdejmować z bulionu szumowinę. Po upływie 45 min odcedzić i wlać wywar do drugiego garnka. Filety rybne oczyścić z ości i pokroić na mniejsze kawałki. Do gorącego wywaru włożyć pokrojone na kawałki ziemniaki, rybę i wlać kieliszek wódki. Całość gotować 15 min. Dodać pokrojone na kawałki marchewki i pietruszkę. Doprawić zupę solą, pieprzem, dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Na końcu zgasić w zupie brzozowe polano z ogniska. Jeśli nie mamy dostępu do ogniska możemy także opalić na gazowym palniku gałązkę z brzozy i następnie zgasić ją w zupie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.