Mięso tuńczyka pokroić w dużą kostkę. Marchew pokroić w paseczki julienne. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na smalcu lub oleju zeszklić kolejno marchew i cebulę. Dodać wywar, kapustę, rozdrobniony czosnek i przekrojone wzdłuż papryczki chili bez pestek. Gdy kapusta będzie prawie miękka dołożyć rybę i kartofle. Gdy ryba będzie prawie miękka, dodać pomidory. Zagotować. Doprawić solą i cukrem.
Zupa rosyjska z tuńczykiem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
wywar rybny | 2000 ml |
filet z tuńczyka | 800 g |
marchewka | 8 |
pomidory bez skórki | 2 puszki |
cebula | 2 |
biała kapusta | pół główki |
średnie ziemniaki | 8 |
czosnek | 4 ząbki |
smalec lub olej | 4 łyżki |
papryczka chilli | 2 |
słodka papryka | 1 łyżeczka |
sól | |
cukier | |
koperek | do dekoracji |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.