Oscarowe rosti z łososiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
rosti:
duże ziemniaki 4
cebula 1 mała
jajko 1
mąka kukurydziana 1 łyżka
sól i pieprz
olej do smażenia
pozostałe składniki:
wędzony łosoś, jesiotr lub pstrąg 200 g
gęsta kwaśna śmietana 150 ml
cytryna 1
czerwona cebula (opcjonalnie) 1/2
kapary (opcjonalnie) 1 łyżka
koperek mały pęczek

Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrać cebulę i zetrzeć do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Usmażyć chrupiące placki. Osączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Koperek umyć, osuszyć i oderwać listki od gałązek. Cytrynę pokroić na małe cząstki. Na każdym placku kłaść łyżkę śmietany, a na niej plasterek ryby, koperek i kawałek cytryny. Można podać z kaparami i posiekaną czerwoną cebulą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.