Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrać cebulę i zetrzeć do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Usmażyć chrupiące placki. Osączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Koperek umyć, osuszyć i oderwać listki od gałązek. Cytrynę pokroić na małe cząstki. Na każdym placku kłaść łyżkę śmietany, a na niej plasterek ryby, koperek i kawałek cytryny. Można podać z kaparami i posiekaną czerwoną cebulą.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
rosti: | |
duże ziemniaki | 4 |
cebula | 1 mała |
jajko | 1 |
mąka kukurydziana | 1 łyżka |
sól i pieprz | |
olej do smażenia |
pozostałe składniki: | |
wędzony łosoś, jesiotr lub pstrąg | 200 g |
gęsta kwaśna śmietana | 150 ml |
cytryna | 1 |
czerwona cebula (opcjonalnie) | 1/2 |
kapary (opcjonalnie) | 1 łyżka |
koperek | mały pęczek |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...