Rosół z owocami morza inspirowany wietnamską zupą pho
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
rosół | 2l |
sos rybny | 2 łyżki |
owoce morza - mieszanka | 250 g |
kolendra | pęczek |
kapusta pak choi | 2 |
wietnamska bazylia (lub mieszanka bazylii, miety i natki pietruszki) | 1 pęczek |
kiełki soi lub fasoli | paczka |
wermiszel ryżowy | 400g |
papryczki chilli (czerwone i zielone) | 4 |
dymka | mały pęczek |
czosnek | 20 ząbków |
ocet, sól, cukier do marynaty | |
cytryny | 2 |
jajka | 2 |
Czosnek obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać szklankę wody z łyżeczką cukru, pół łyżeczką soli i 3 łyżkami octu. Do marynaty wsypać plasterki czosnku, odstawić na godzinę. Owoce morza rozmrozić i sparzyć. Jajka ugotować na twardo, obrać. Umyć i drobno poszatkować kapustę. Zioła umyć, osuszyć i pokroić na spore kawałki. Dymkę umyć i posiekać. Papryczki pokroić na cienkie plasterki. Kiełki opłukać. Makaron zalać gorącą wodą. Cytrynę pokroić na ćwiartki. Do miseczek nakładać porcje gotowego, gorącego makaronu, owoców morza , kiełków, kapusty i papryczek. Włożyć ósemki jajek na twardo. Doprawić rosół sosem rybnym. Zalać zawartość miseczek wrzącym rosołem. Posypać ziołami i dymką. Podawać z cytryną i czosnkiem w marynacie. Każdy doda sobie tyle czosnku i soku z cytryny ile będzie chciał.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.