- Czas 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
udziec wołowy albo inna chuda wołowina | pół kilo |
cebula | 1 średnia |
czerwone papryki | 2 |
papryczki jalapeno | 6 |
czosnek | 6 ząbków |
pomidory | 1 puszka |
przecier pomidorowy | 2 łyżki |
mielony kumin, ziele angielskie, goździki i tymianek | po pół łyżeczki |
sól i pieprz | |
Jeśli chodzi o przygotowanie ropa vieja to tak jak z bigosem, w każdym domu jest trochę inaczej. Zasadniczo do duszenia mięsa daje się pomidory, ocet, cebulę, czosnek i przyprawy korzenne, głównie kumin. Można dodać także zieloną pietruszkę, świeżą kolendrę, liście laurowe,trochę posiekanych zielonych oliwek, różne gatunki chili.
Mięso najpierw obsmaża się na patelni na rumiano, a następnie wraz z pozostałymi składnikami wkłada do wolnowaru i pozwala mu się w nim dusić przez jakieś 8 godzin. Jeśli nie macie wolnowaru można dusić minimum 2 godziny w garnku pod przykryciem na najmniejszym ogniu.
Po tak długim duszeniu będzie się samo rozpadało na kawałki. Dwoma widelcami trzeba je dokładnie rozdzielić na włókna i wymieszać z powstałym w czasie duszenia sosem.
Ropa vieja podaje się z ryżem z czarną fasolą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...