Jarmuż umyć, osuszyć, poszatkować, a brokuły, umyć podzielić na małe cząstki. Łodygi obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni boczek, dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem aż do miękkości. W razie potrzeby podlać odrobiną bulionu. Przestudzić, doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Twarożek kozi utrzeć z solą, pieprzem i łyżką oliwy. Mięso pokroić na plastry w poprzek włókien. Posolić. Każdy plaster pobić tłuczkiem jak na zrazy. Płaty mięsa posmarować cienko chrzanem, serkiem i zielonym farszem. Brzegi zostawić czyste. Zwijać zrazy, na wierzchu każdego zrazu kłaść liść laurowy. Związać zwilżona nitką. Rozgrzać oliwę w rondlu. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać winem i bulionem, przykryć, dusić do miękkości ok. 30 minut. Odkryć, w razie potrzeby odparować nadmiar płynu. Dodać do powstałego sosu łyżkę masła, wymieszać, nie gotować. Podawać z sałatą i świeżą bagietką na zakwasie.
Roladki z indyka z jarmużem lub brokułami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z indyka | 500 g |
jarmuż lub brokuły | 200 g |
ser kozi twarogowy | 200 g |
boczek wędzony | 100 g |
czosnek | 4 ząbki |
chrzan tarty | 2 łyżki |
sól, kolorowy pieprz | do smaku |
liście laurowe | 8 |
oliwa | 2 łyżki |
białe wino | 50 ml |
bulion | 200 ml |
masło | 1 łyżka |
potrzebna będzie nitka bawełniana |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.