Jarmuż umyć, osuszyć, poszatkować, a brokuły, umyć podzielić na małe cząstki. Łodygi obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni boczek, dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem aż do miękkości. W razie potrzeby podlać odrobiną bulionu. Przestudzić, doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Twarożek kozi utrzeć z solą, pieprzem i łyżką oliwy. Mięso pokroić na plastry w poprzek włókien. Posolić. Każdy plaster pobić tłuczkiem jak na zrazy. Płaty mięsa posmarować cienko chrzanem, serkiem i zielonym farszem. Brzegi zostawić czyste. Zwijać zrazy, na wierzchu każdego zrazu kłaść liść laurowy. Związać zwilżona nitką. Rozgrzać oliwę w rondlu. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać winem i bulionem, przykryć, dusić do miękkości ok. 30 minut. Odkryć, w razie potrzeby odparować nadmiar płynu. Dodać do powstałego sosu łyżkę masła, wymieszać, nie gotować. Podawać z sałatą i świeżą bagietką na zakwasie.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z indyka | 500 g |
jarmuż lub brokuły | 200 g |
ser kozi twarogowy | 200 g |
boczek wędzony | 100 g |
czosnek | 4 ząbki |
chrzan tarty | 2 łyżki |
sól, kolorowy pieprz | do smaku |
liście laurowe | 8 |
oliwa | 2 łyżki |
białe wino | 50 ml |
bulion | 200 ml |
masło | 1 łyżka |
potrzebna będzie nitka bawełniana | |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...